2012 - HRVATSKA SKOLA

Vai ai contenuti

Menu principale:

2012

RIM HR NASTAVA

RIM, 16. travnja 2012.
Hrvatska dopunska škola - nastava hrvatskog jezika i kulture namijenjena je djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u drugim zemljama, odnosno djeci u inozemstvu kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik. Hrvatska nastava istovremeno je otvorena i djeci državljana drugih zemalja koji su živjeli u Hrvatskoj, kao i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu, a za to imaju potrebno jezično predznanje.
Nastavom hrvatskoga jezika i kulture prenosi se i njeguje hrvatsko kulturno i povijesno naslijeđe djeci hrvatskog podrijetla koja žive u bilingvalnoj ili multilingvalnoj sredini, što obuhvaća djecu hrvatskih državljana koji žive u zemljama Europske unije, djecu pripadnike hrvatske nacionalne manjine u susjednim zemljama i djecu iseljenika u prekomorskim zemljama.
Hrvatska nastava, osim jezikoslovlja, sadrži i stjecanje znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi u širem smislu (hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom i vrijednostima stanovnika Republike Hrvatske, ekonomske, političke te ostale sadržaje hrvatskog društva). Razvojem jezičnih kompetencija te usvajanjem hrvatske kulturne, povijesne i prirodne baštine hrvatska nastava pridonosi razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskoj domovini.
Istodobno je učenje hrvatskoga jezika i kulture sredstvo uspješnije interkulturalne komunikacije i razumijevanja u sredinama u kojima žive hrvatski građani.

HRVATSKI MOZAIK
RIM, 23. travnja 2012.
Posebno nas veseli što možemo izvijestiti da je program kojim je u subotu 21. travnja nastavljena smotra "Hrvatski mozaik", a čiji detaljni program smo objavili u vijesti od 12. travnja, i ovoga puta bio ne samo iznimno sadržajan već i izvanredno dobro posjećen. Pozivamo Vas da u što većem broju i dalje pratite događanja koja će se održati u sklopu smotre hrvatske umjetnosti i kulture.
Cjelodnevni program započeo je ujutro posjetom djece i roditelja polaznika Hrvatske dopunske škole u Rimu i u tri općine u kojima žive moliški Hrvati (Kruč, Mundimitar i Filić), ukupno njih 98, Muzeju rimske civilizacije koji ugošćuje cijelu smotru. Nakon razgledavanja već prošle subote postavljenih izložbi u sklopu smotre, u poslijepodnevnim satima održana je radionica crtanja za polaznike Hrvatske dopunske škole pod vodstvom učiteljice prof. Renate Grgurević i pod nazivom "Moji dojmovi s posjeta Muzeju". Raduje nas da su djeca tom prigodom izradila niz novih crteža koji će svi naći prostora i biti izloženi u sklopu već postojeće izložbe dječjih radova.
U svom obraćanju prigodom događanja obuhvaćenih cjelodnevnim programom, veleposlanik Tomislav Vidošević je još jednom istaknuo ulogu i značaj Hrvatsko-talijanske udruge koja je uz potporu Grada Rima, Grada Zagreba, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstva uspjela, već sada se može reći s velikim uspjehom realizirati tako bogat i zahtjevan niz kulturno-umjetničkih događanja.
Po završetku cjelodnevnog programa, o čijem sadržaju donosimo nekoliko narednih vijesti, svi nazočni su istinski uživali u iznimno lijepo pripremljenim i za tu prigodu maštovito aranžiranim specijalitetima sa otoka Pašmana i Korčule.

KLINCI S RIBNJAKA
RIM, 27. travnja 2012.
U prestižnoj rimskoj dvorani Petrassi u sklopu Auditoriuma Parco della Musica održan je u četvrtak 26. travnja pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Predsjednika Talijanske Republike, gradonačelnika Rima i Zagreba, te Veleposlanstva, koncert dječjeg zbora "Klinci s Ribnjaka". Projekt je realiziran kao dio dogovorenih zajedničkih aktivnosti u prigodi potpisivanja Izjave o prijateljstvu i suradnji između Grada Rima i Grada Zagreba u ožujku ove godine, a izvedbe članova dječjeg zbora, Orkestra Alana Bjelinskog i poznatih hrvatskih pjevača Davora Gobca, Jacquesa Houdeka, Ricarda Luquea i Ksenije Erker  pod ravnanjem Nensi Atanasov-Premelč oduševili su brojnu publiku.
Članovi dječjeg zbora su dan ranije, u srijedu 25. travnja, sudjelovali na općoj audijenciji Svetog Oca Benedikta XVI., kojom prigodom ih je Sveti Otac posebno pozdravio, a dvoje djece mu je uručilo i prigodni dar.
Na sam dan koncerta ujutro je dječji zbor u Veleposlanstvu primio veleposlanik Tomislav Vidošević, a tom prigodom na zajedničkom druženju nazočila je i savjetnica Predsjednika RH za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, ujedno i izaslanica Predsjednika u ovoj prigodi, diplomatski savjetnik rimskog gradonačelnika Filippo La Rosa i kao poseban gost veleposlanik Austrije u Talijanskoj Republici Christian Berlakovitz. Naime, nakon iznimno uspješnog koncerta dječjeg zbora u Ljubljani i Rimu, razgovor s veleposlanikom Berlakovitzem održan je u sklopu pripremnih aktivnosti za koncert u Beču. 
 

MOLISE
S velikim zadovoljstvom izvješćujemo da je uz potporu i sudjelovanje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Veleposlanstva i veleposlanika Tomislava Vidoševića u subotu i nedjelju 19. i 20. svibnja organiziran posjet učenika i roditelja Hrvatske dopunske škole u Rimu općinama San Felice/Filić, Acquaviva Collecroce/Kruč i Montemitro/Mundimitar.
Dvodnevni program je započeo u Filiću uz susret s novoizabranim gradonačelnikom Corradom Zarom, općinskim vijećnicima, građanima i djecom u osnovnoj školi u Filiću, nakon čega je organiziran obilazak Filića, crkvi i književnog kafea.
Nakon ručka u Filiću upriličen je susret s gradonačelnikom Kruča Enricom Fagnanijem, općinskim vijećnicima i građanima u književnom kafeu, a nakon toga je u organizaciji udruga koje okupljaju moliške Hrvate iz sve tri općine u koordinaciji Udruge "Isola Croata" upriličen nogometni turnir na kojem su nastupile nogometne momčadi iz Molisea, te nogometne momčadi djece Dopunske škole u Rimu, ali i odraslih, među kojima su za momčad iz Rima igrali i gradonačelnik Zagreba i veleposlanik. Po završetku nogometnog turnira u športskoj dvorani u Kruču organiziran je iznimno bogat svečani program u kojem su pored svih sudionika putovanja i njihovih domaćina, sudjelovali i sva trojica gradonačelnika, predstavnici Udruga, ispred Regije Molise Michele Petraroia, predsjednik Talijansko-hrvatske grupe prijateljstva u talijanskom Parlamentu zastupnik Aldo Di Biagio, zagrebački gradonačelnik i veleposlanik.
U nedjelju ujutro održan je u sjedištu Općine Mundimitar susret s novoizabranim gradonačelnikom Sergiom Sammartinom, općinskim vijećnicima i građanima, te je nakon toga organizirano razgledavanje izložbe "Sv. Luce od Mundimitra", misa "Nanašo" na hrvatskom i talijanskom jeziku koju je predvodio župnik fra Petar Milanović, ručak na jednom od prelijepih trgova u staroj jezgri Mundimitra i na kraju posjet lokalitetu "Selo", kapelici sv. Luce gdje su se prvi hrvatski preci pred više od pet stotina godina nastanili u Moliseu.


 
 

ZAVRŠNA PRIREDBA HR SKOLE 2012.
Tradicionalno obilježavanje završetka školske godine za djecu Hrvatske dopunske škole u Rimu održana je i ovog puta u Veleposlanstvu, u subotu 2. lipnja. Djeca su pod ravnanjem njihove učiteljice prof. Renate Grgurević izvela prigodni edukativni program, te svojim recitacijama, glazbom i pjesmom ponovno oduševila brojne roditelje i goste, prijatelje Veleposlanstva i Hrvatske. Po završetku programa u višenamjenskom izložbenom prostoru, u ambijentu izložbe fotografija "Zagreb" Marka Vrdoljaka, djeci su podijeljene đačke knjižice. I ove godine gđa Zrinka Bačić, djelatnica Veleposlanstva i mama, uredila je bogato izdanje dječjeg lista pod nazivom "Hrvatsko srce 2011-2012", a posebno ističemo nedavno postavljenu web stranicu Hrvatske dopunske škole http://hrvatska-skola-rim.sitiwebs.com. Svim obiteljima koje su sudjelovale u nedavnom posjetu hrvatskoj manjinskoj zajednici u Moliseu uručen je uz spomenuti list i CD s fotografijama posjeta.
Učenicima Ivanu Iacobellisu i Valentini Martinović uručena su priznanja za sudjelovanje na natječaju literarnih i novinarskih radova "Zlatna ribica" riječkog ogranka Hrvatske matice iseljenika, a prof. Renati Grgurević zahvalnicu je uručio veleposlanik.
Veleposlanik je u svom obraćanju čestitao djeci na postignutim rezultatima i izvrsnoj priredbi, te istaknuo značaj dopunske nastave koja se prema programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH održava u Trstu, Moliseu i Rimu. Zahvalio se i svim roditeljima koji svoju djecu upisuju u dopunsku nastavu, budući da se time dodatno snaže odnosi s Domovinom, a ovakvi događaji ostaju djeci u neizbrisivom sjećanju. Istaknuo je značaj posjeta Rimu djece polaznika dopunske nastave iz Molisea u sklopu "Hrvatskog mozaika" i posjeta djece i roditelja Hrvatske dopunske škole iz Rima Filiću, Kruču i Mundimitru u Moliseu.
 

Veleposlanstvu je u subotu, 08. prosinca održana priredba polaznika Hrvatske dopunske škole u Rimu koja se već tradicionalno održava u ovo blagdansko vrijeme između blagdana Sv. Nikole i Božića. I ove godine učenici su pod ravnateljstvom prof. Renate Grgurević izveli vrlo atraktivan edukativni program na hrvatskom jeziku predstavljajući tako roditeljima i ostalim gostima aktivnosti Hrvatske dopunske škole u Rimu. Ovo tradicionalno događanje privuklo je i veliki broj  mališana koji ne pohađaju nastavu hrvatskog jezika i njihove roditelje, pa se nadamo da će im ova priredba biti dodatni poticaj  da se i oni uključe u Hrvatsku dopunsku školu. Nastavom hrvatskog jezika i kulture prenosi se i njeguje hrvatsko kulturno i povijesno nasljeđe djeci hrvatskog podrijetla koja žive u bilingvalnoj ili multilingvalnoj sredini, te je namijenjena djeci hrvatskog podrijetla koji žive u zemljama Europske unije, djeci pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u susjednim zemljama i djeci iseljenika u prekomorskim zemljama. Priredba je održana u višenamjenskom izložbenom prostoru Veleposlanstva u kojem su ujedno bili izloženi i brojni dječji radovi izrađeni u ovom prvom polugodištu održavanja nastave hrvatskog jezika. Po završetku dječjeg programa djecu je prigodnim darovima iznenadio i posebno razveselio Sv. Nikola osobno.


 
 
Torna ai contenuti | Torna al menu