2013 - HRVATSKA SKOLA

Vai ai contenuti

Menu principale:

2013

RIM HR NASTAVA

Sretan Božić!
Dragi učenici i roditelji,
stigli smo do kraja prvoga polugodišta. Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i božićne blagdane te sve najbolje u novoj 2014. godini. Odmorite se i napunite baterije jer u siječnju krećemo u nove pobjede! Nastava će započeti u četvrtak 9. siječnja prema uobičajenome rasporedu.

Generalna audijencija kod pape Franje
Na samome kraju prvoga polugodišta učenici su dobili zasluženi poklon: ulaznice za posebna mjesta tijekom generalne audijencije srijedom na Trgu sv. Petra. Ne treba niti napominjati to da je 18. prosinca bio dan koji će nam sasvim sigurno dugo ostati u sjećanju. Na samome početku susreta nekoliko je učenika dalo intervju za Tv2000. Ponosni što su predali poklon za Papu u svoje i u ime Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, učenici su na audijenciji hrvatskim zastavicama oduševljeno mahali Svetome Ocu, kojega su prvi put u životu vidjeli uživo izbliza. Nakon audijencije razgledavali smo Radio Vatikan. Najhrabriji su se usudili približiti mikrofonu i snimiti kratke razgovore na hrvatskome jeziku u sobi za snimanje, a potom smo ih svi radoznalo preslušavali i „popravljali“. S prigodnim suvenirima koje nam je poklonio p. Siniša Štambuk uputili smo se u Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Veleposlanik Filip Vučak kao pravi domaćin srdačno je dočekao i ugostio učenike koji su već pomalo umorni spremno pohrlili stolovima i svoju vatikansku avanturu završili isprobavanjem izvrsnih slastica i kolača koje su na njih čekali.
Hvala svima koji su pridonijeli ostvarenju našega malog izleta u Vatikan: veleposlaniku Filipu Vučku koji nas je ljubazno ugostio, pateru Sinišu Štambuku koji je bio naš vodič na Radio Vatikanu, gospođi Zrinki Bačić koja je dobila ulaznice za audijenciju i organizirala posjet, gospođi Sari ZuhriLukanić koja je bila naš vrijedni pratitelj i vodič te gospodinu Petru Vukoji koji je omogućio intervju za Tv2000. Naposljetku, hvala svim roditeljima koji su pronašli vremena u pretrpanom predbožićnom rasporedu i otkazali svoje i dječje obveze te doveli djecu u Vatikan.

 
 
 
 
 
 

Proslava Svetoga Nikole i božićna priredba
Učenici hrvatske nastave 14. prosinca proslavili su Svetoga Nikolu i održali božićnu priredbu. Priredba je održana u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, a prije i nakon programa gosti su imali priliku pogledati izložbu fotografija „Malena mjesta srca moga“, koju su pripremili učenici i roditelji.Fotografije su snimljene u Hrvatskoj i inspirirane su različitim hrvatskim motivima: krajolikom, hranom, građevinama… Ovogodišnji je program priredbe svojim sadržajem prošetao prosincem: učenici su u recitacijama, igrokazima i prikazima spomenuli svima nama drage blagdane: Svetoga Nikolu, Svetu Luciju, Badnjak i Božić. Posebno smo željeli prikazati stare hrvatske običaje, kao što su, primjerice, sijanje pšenice na Svetu Luciju, unošenje slame u kuću na Badnju večer i ukrašavanje božićnoga drvca „po starinski“ – orasima, češerima, papirnatim ukrasima, lješnjacima i jabukama. Posebni gosti večeri bili su multietnički dječji zbor „Se…sta voce“ te multietnički zbor „Quintaaumentata“. Zborovi okupljaju djecu iz svih dijelova svijeta, stoga je bilo zanimljivo čuti pjesme i narodne napjeve na različitim jezicima, između ostaloga i na „na našu“ jeziku, tj. jeziku moliških Hrvata. Nakon glazbenoga dijela programa na pozornicu su izišli i sve prisutne pozdravili veleposlanik Damir Grubiša te predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge Mirko Šikić. Na kraju službenoga dijela programa  učenici hrvatske nastave pobratimili su se s djecom iz zbora „Se…sta voce“ te potpisali Pakt o bratimljenju, simbolični dokument kojim su iskazali svoju želju da sva djeca, bez obzira na narodnost i boju kože, rastu u jednakosti i slobodi.Sveti Nikola prepoznao je dječju dobru volju, rad i trud te je na domjenku koji je uslijedio svu prisutnu djecu razveselio poklonima. Krampus se čak nije ni pojavio – očito nikome nije mogao dati šibu!
Zahvaljujemo ovogodišnjim pokroviteljima priredbe: Veleposlanstvu Republike Hrvatske i Hrvatsko-talijanskoj udruzi, ali i svim roditeljima, posebno mamama koje su nas razveselile svojim slasticama. Svakako treba zahvaliti gospođi Zrinki Bačić, koja je sudjelovala u postavljanju izložbe, poslu koji je zahtijevao čelične živce. Naposljetku, veliko hvala zborovima „Se…sta voce“ i „Quintaaumentata“ te gospodinu AttilijudiSanzi, koji su nas oduševili predivnim glazbenim izvedbama.


Mali poklon za veliki osmijeh
Roditelji i učenici hrvatske nastave u ovo su predbožićno vrijeme pokazali pravi božićni duh. Naime, odazvali su se inicijativi „Mali poklon za veliki osmijeh“ te skupljali igračke i slikovnice za svoje vršnjake u Hrvatskoj. Skupljene smo poklone poslali volonterskoj udruzi „Svjetlo života“ sa sjedištem u Zagrebu, koja ih je proslijedila djeci iz siromašnih obitelji i Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje (Centar radi s djecom s poteškoćama u razvoju). Bravo djeco!

Piši mi brate, piši mi fratello
U listopadu smo započeli dopisivanje s vršnjacima iz Hrvatske. Učenici koji nastavu pohađaju u Hrvatskome papinskome zavodu sv. Jeronima poslali su razglednicu i pismo vršnjacima iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima na otoku Pašmanu, dok su učenici koji nastavu pohađaju u Osnovnoj školi „San Vicenzo“ svoje retke uputili učenicima Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Lovreću. U prosincu su nam stigla oba odgovora. Lovrećki su đaci poslali pismo i svoje fotografije, dok nam je iz Neviđana stigao paket pun božićnih ukrasa motiviranih morskim životinjama. Odmah smo se bacili na posao i izradili „morsko“ božićno drvce!Susret s hrvatskim predsjednikom

Prilikom službenoga posjeta Talijanskoj Republici predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović 4. prosinca 2013. u prostorijama se Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu susreo s učenicima hrvatske nastave u Rimu. Djeca su za Predsjednika izvela kratak program pod nazivom „Kad bi svi“ te mu uručila prigodni poklon. Ni Predsjednik nije na susret došao praznih ruku: na kraju je druženja sve učenike obradovao slatkišima, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje.
 
 
 
 

Sveta misa za učenike i roditelje i druženje s Gibonnijem
U subotu 7. prosinca nakon hrvatske nastave održana je sveta misa za učenike i roditelje. Nakon mise, koju je u crkvi sv. Jeronima predvodio mons. Jure Bogdan, roditelji i djeca družili su se na domjenku na kojem ih je svojom nazočnošću obradovao popularni hrvatski pjevač Zlatan Stipišić Gibonni. Tako su nedugo nakon susreta s predsjednikom Josipovićem, hrvatski mališani imali priliku upoznati još jednu poznatu ličnost.Gibonni je sutradan bio zadužen za glazbeni dio večeri na kojoj je proslavljena 20. obljetnica osnutka Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu.Noć hrvatske knjige


DRAGA DJECO I DRAGI RODITELJI!
U ove četiri godine od kad sam vaša učiteljica ovdje u Rimu izdogađali su

se razni predivni događaji. Kad bih ih išla nab-rajati potrajalo bi…..
Neke se stvari ne smiju zaboraviti pa se zahvaljujem rektoru Juri Bogdanu
koji nam već godinama omogućuje odrţava-nje hrvatske nastave u prostorijama
Papinskog hrvatskog Za-voda Sv. Jeronima u Rimu.
Vrijedno je spomenuti da su naše priredbe uvijek bile zanim-ljive i
simpatične ,izvedene u ugodnom prostoru i lijepom gos-toprimstvu VRH,zahvaljujući
našim veleposlanicima Tomis-lavu Vidoševiću i Damiru Grubiši kao i djelatnicima
Velepos-lanstva.
Ne zaboravimo izlet u Molise te izlet u Padovu i Veneci-ju,uţivanje u
koncertu zagrebačkog dječjeg zbora Klinci s ribnjaka,sudjelovanje na Hrvatskom
Mozaiku našom izloţ-bom radova,sudjelovanje na predstavljanju škola istočne
Eu-rope gdje smo se zajedno s roditeljIma odlično predstavili. Organizirali smo
feštu za maškare,izrađivali nakit,izdavali naš učenički list i još puno toga.
Sva ova događanja bila su u suradnji s Hrvatsko-talijanskom udrugom te se
zahvaljujem gđi Dragici Hadrović i gosp.Mirku Šikiću.
Svakom prilikom su i roditelji pridonijeli na svoj način i bili su odlični.
Mama koja ima energije i ideja za desetero je gđa Zrinka Ba-čić koja je
najčešće inicijator i osoba koja nas je svih gurala te je između ostalog
najzasluţnija za uređenje učionice i prosto-rija Zavoda Sv. Jeronima ,te joj
hvala od srca.
Ove četiri godine sam uţivala raditi ovdje i bila mi je čast upoznati
toliko divnih ljudi. Ţao mi je što odlazim jer je mom mandatu kraj,ali odlazim
punog srca i s divnim iskustvom.
Želim Vam poručiti da samo tako nastavite i da svim srcem čuvate hrvatsku
nastavu,njegujete hrvatski jezik i budete po-nosni na svoju domovinu.
Vaša učiteljica
Renata Grgurević


DOBRODOŠLA!
BENVENUTA CROAZIA NELL'UNIONE EUROPEA!

 

VENECIJA PADOVA
25. do 27. travnja 2013
Polaznici nastave hrvatskog jezika i kulture u Rimu u pratnji učiteljice Renate Grgurević roditelja posjetili su od 25. do 27. travnja Padovu i Veneciju. Izlet je organiziran inicijativom roditelja i učiteljice Grgurević uz financijsku potporu Grada Zagreba. U Padovi su učenici i roditelji sudjelovali u okupljanju hrvatskih udruga i Hrvata u Italiji  koji već tradicionalno organizira Hrvatska zajednica u Venetu povodom proslave Sv. Leopolda Mandića. U Veneciji je organizirano razgledavanje grada kao i obilazak otoka Murano. Djeca i roditelji s velikim su se oduševljenjem vratili s ovog zanimljivog putovanja  koje je, osim što je bilo i edukativnog karaktera, bilo i prilika za zajedničko druženje i za upoznavanje Hrvata iz ostalih dijelova Italije.
 

ZAVRŠNA PRIREDBA ŠKOLSKE GODINE 2012-2013
Tradicionalno obilježavanje završetka školske godine za djecu Hrvatske dopunske škole u Rimu održana je i ovog puta u Veleposlanstvu, u subotu 8. lipnja. Ovaj put posjetili su nas i učenici Hrvatske nastave iz Molisea te su svi zajedno izveli prigodni edukativni program, te svojim recitacijama, glazbom i pjesmom ponovno oduševila brojne roditelje i goste, prijatelje Veleposlanstva i Hrvatske. Po završetku programa u višenamjenskom izložbenom prostoru, djeci su podijeljene đačke knjižice i Hrvatski proizvodi “Kraša”. I ove godine gđa Zrinka Bačić, djelatnica Veleposlanstva i mama, uredila je
bogato izdanje dječjeg lista pod nazivom "Hrvatsko srce 2012-2013". Veleposlanik Damir Grubiša je u svom obraćanju čestitao djeci na postignutim rezultatima i izvrsnoj priredbi, te istaknuo značaj dopunske nastave koja se prema programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH održava u Trstu, Moliseu i Rimu. Zahvalio se i svim roditeljima koji svoju djecu upisuju u dopunsku nastavu, budući da se time dodatno snaže odnosi s Domovinom, a ovakvi
događaji ostaju djeci u neizbrisivom sjećanju. Istaknuo je značaj posjeta Rimu djece polaznika dopunske nastave iz Molisea u sklopu "Hrvatskog mozaika" i posjeta djece i roditelja Hrvatske dopunske škole iz Rima Filiću, Kruču i Mundimitru u Moliseu.
Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu dr. Mirko Šikić, naglasivši s ponosom kako je Udruga zajedno s Veleposlanstvom i Dopunskom školom, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i gradonačelnika Zagreba.
Prof. Grgurević se posebno zahvalila veleposlaniku i djelatnicima Veleposlanstva, Hrvatsko-talijanskoj udruzi u Rimu i rektoru Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima mons. Bogdanu, a u ime roditelja gđa Emanuela Puharić uručila je u znak zahvalnosti za potporu prigodni poklon veleposlaniku.

Po završetku programa, u organizaciji roditelja upriličeno je druženje i večera
u vrtu Veleposlanstva.Veleposlanik Grubiša posjetio je u subotu,16. veljače, prostorije Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu koje se nalaze u okviru Hrvatskog papinskog zavoda Sv. Jeronima.  U prostorijama udruge ujedno se održava i Nastava hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu pod vodstvom prof. Renate Grgurević, kao i tečajevi hrvatskog jezika za odrasle koje vodi prof. Zorka Verović. Vrijednom inicijativom članova Udruge i roditelja učenika Hrvatske dopunske škole, prostorije su nedavno renovirane na oduševljenje djece i roditelja i ostalih članova Udruge. Veleposlanik je posebno  pohvalio angažman roditelja i članova Udruge koji su sudjelovali u radovima obnavljanja prostorija vikendima, izvan svojih redovnih radnih obaveza preko tjedna kako bi ovaj prostor postao  ugodniji i atraktivniji za odvijanje nastave, za okupljanja i razne druge aktivnosti kako učenika i djece tako i članova Hrvatsko talijanske udruge. Veleposlanik je pozdravio i djecu Hrvatske dopunske škole zaželjevši im puno uspjeha u svladavanju gradiva. U kratkom prigodnom druženju sa članovima Udruge i roditeljima razgovaralo se o tekućim i budućim aktivnostima Udruge, o interesu djece za pohađanje nastave i raznim drugim temama.

  

Hrvatsko talijanska udruga u Rimu organizirala je u subotu, 9. veljače, u prostorijama udruge proslavu maškara za učenike Hrvatske dopunske škole. Proslavi se odazvao iznimno veliki broj djece i roditelja pod maskama. Uz igru, ples i zajedničko druženje izabrane su i najljepše maske. Roditelji, učiteljica i učenici pohvalili su ovu inicijativu Hrvatsko talijanske udruge i izrazili su nadu da će ovakvih zajedničkih druženja uskoro biti još i više.


20. siječnja pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Rima u Rimu, održana je dječja priredba posvećena dopunskim školama nacionalnih predstavnika Istočne Europe, a na kojoj su se predstavili i učenici Hrvatske dopunske škole u Rimu. Ovo je druga godina za redom da je pridružena vijećnica Tetyana Kuzyk, koja je ujedno i posebno imenovana povjerenica gradonačelnika Rima, Giannija Alemanna, za integraciju stranaca u Rimu u suradnji s Gradskim uredom za socijalne politike i usluge građana, okupila dopunske škole i udruge Istočne Europe koje djeluju na području Grada Rima. Geslo ovogodišnje priredbe bilo je „započnimo od naše budućnosti“. U središtu proslave bila su djeca kao nositelji naše budućnosti, te iznimno zahtjevna i važna uloga svih sudionika u odgojnom procesu, naročito za djecu stranaca za koju je bitno da uz integraciju u novim domovinama, ne izgube svoj nacionalni i kulturni identitet zemlje porijekla.
Ova je priredba bila ujedno i završna svečanost povodom božićnih i novogodišnjih blagdana predstavnika različitih vjeroispovijesti koji žive u Rimu. Na priredbi su se kratkim programom predstavile dopunske škole Ruske Federacije, Ukrajine i Republike Hrvatske, kulturne udruge Albanije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Rumunjske, a ispred Hrvatsko talijanske udruge u Rimu koja je bila u pratnji učenika Hrvatske dopunske škole bili su gđa Dragica Hadrović i gospodin Mirko Šikić Priredbu su popratili i diplomatski predstavnici država čije su škole i udruge nastupale. Tetyana Kuzyk prisutnima se obratila prigodnim govorom u kojem je naglasila važnost očuvanja kulturnog identiteta i baštine pri čemu se posebno zahvalila svim prisutnim udrugama, dopunskim školama i veleposlanstvima. Kuzyk je istakla kako je važnost ovakvih susreta u kulturnoj razmjeni, u razmjeni iskustava, stvaranju novih poznanstava i međusobnoj suradnji škola i udruga. Veleposlaniku Republike Hrvatske u Rimu, Damiru Grubiši i učiteljici nastave hrvatskog jezike i kulture u Rimu, Renati Grgurević, gđa Kuzyk je uručila priznanja za angažman u promicanju hrvatske kulture i jezika, te se zahvalila na dugogodišnjoj aktivnoj suradnji s institucijama Grada Rima. Učenici Hrvatske dopunske škole predstavili su se kratkim prigodnim programom koji je popraćen velikim pljeskom. Posebnu pažnju izazvala su djeca i roditelji koji su nastupali u hrvatskim narodnim nošnjama koje je Veleposlanstvu za ovu priliku posudila predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu, gđa Dubravka Čolak, te hrvatske narodne nošnje koje je posudila Lea Kučina s otoka Pašmana.


 
Torna ai contenuti | Torna al menu