NOVOSTI - HRVATSKA SKOLA

Vai ai contenuti

Menu principale:

NOVOSTI

RIM HR NASTAVA

Kravata oko Rima

Učenici Hrvatske dopunske nastave u Rimu, obilježili su u subotu 22. listopada Dan kravate. Program događanja bio je bogat i raznolik. O povijesti kravate učenici su saznali pogledavši prezentaciju, stariji su učenici znanje provjerili anketom, mame-pričalice su najmlađima čitale priču „Kravata Velog Jože“; znatiželjni su mogli naučiti kako se veže kravata. Kreativnom likovnom radionicom nastao je veliki broj učeničkih radova – košuljice s kravatama. Stariji učenici su na velikim fotografijama rimskih spomenika izradili montaže s kravatama poručivši da je projekt kravate oko pulske Arene moguće ostvariti u Rimu, ali i drugim gradovima u i izvan Hrvatske. Također, radovima su poslali poruku da su Hrvati svijetu podarili vrijedni modni detalj za muškarci i žene, koji se nosi u različitim životnim okolnostima i prigodama.
Događaj je realiziran sinergijom i suradnjom više ustanova i organizacija u Italiji i Hrvatskoj, Academia Cravatice i udruge Hrvatsko-talijanski mozaik. Moralnu podršku pružili su Državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Matica hrvatskih iseljenika.

FOTOGALERIJA


        

Grad Zagreb donirao knjige učenicima Hrvatske dopunske nastave u Rimu

Na poticaj veleposlanika Damira Grubiše u subotu je 15. listopada održan susret gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića te izaslanstva Grada Zagreba s učenicima, učiteljicom i roditeljima učenika Hrvatske dopunske nastave u Rimu. Tijekom jednosatnog druženja, na kojem se okupilo veliki broj učenika i njihovih roditelja, gradonačelnik Milan Bandić i najbliži mu suradnici, pripremili su i podijeli ovogodišnjim i prošlogodišnjim učenicima 50 paketa knjiga, lektirnih naslova, izdavača Školske knjige. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili gradonačelnik Bandić, gospođa Mladenka Šarac-Rončević iz Veleposlanstva RH te učiteljica Tina Fabijančić.
Događaj su svojom nazočnošću podržali; veleposlanik pri Svetoj Stolici u Vatikanu, gospodin Neven Pelicarić, savjetnica za kulturu pri Veleposlanstvu RH u Rimu, Tamara Perišić.

FOTOGALERIJA
Zadnji školski dan

Zadnji školski susret u školskoj godini 2015./2016. dočekao nas je 28. svibnja 2016. Tom smo se prilikom okupili u dvorištu i dvorani za priredbe u školi „San Vicenzo“. Naši posebni gosti bili su Ankica i Ante Karačić, idejni začetnici međunarodne, putujuće izložbe “Glagoljica u dječjem oku i srcu“, koja je ove godine okupila stotine škola i više od 1000 učeničkih radova! Dio tih radova vijorio se na „štriku“ oko škole, šarena izložba izazivala je znatiželju posjetitelja; stotine interpretacija glagoljskog pisma na jednom mjestu. Izložbu su pogledali veleposlanik Damir Grubiša u pratnji gospođe Mladenke Šarac-Rončević, izaslanstvo Grada Zagreba, gospođa Biserka Bucković i Lucija Močibob. Mlađi su učenici publiku razveselili i nasmijali recitacijama pjesmica. Dirljiv je bio trenutak kada je učenica Lorenza Palladino izvela svoj posljednji školski nastup pozdravivši sve recitacijom pjesme „More“ Josipa Pupačića. Lorenza je napunivši 18. godina završila školovanje u hrvatskoj školi. Pupačićevom pjesmom uputili smo ljetu misli prepune radosti, slobode i želje za novim, ljetnim dogodovštinama. Učenici viših razreda na štandu su prodavali svoje rukotvorine, nakit s motivima glagoljskog pisma (broševe, prstene, lančiće s privjeskom). Tko je htio, kupio je unikatni komad nakita za sebe , prijatelja ili neku drugu dragu osobu. Učenici su zasluženo dobili svoje školske knjižice i poklon, a samo najbolji i pohvalnice o lijepom i uzornom ponašanju. Kakvo bi to zatvaranje školske godine bilo da nismo opet omastili brk slasnim zalogajima iz kuhinja naših mama? Pozdravljamo vas do sljedeće školske godine i novih školskih avantura. Dotad, ljetna uživancija je jedino na što mislimo i što priznajemo!


FOTOGALERIJA
KLAP! SNIMA SE!


Krajem travnja iznenadio nas je poziv s N1 regionalne hrvatsko-srpsko-bosanskohercegovačke televizije. Spremajući se za radni zadatak u Rimu, novinarska ekipa N1 televizije je surfajući bespućima interneta, pronašla našu mrežnu stranicu i poželjela nas upoznati, razgovarati s nama te snimiti prilog o školi. Rado smo se odazvali pozivu.  Strpljivo smo i odvažno odgovarali na novinarska pitanja kojima nije uspio uteći niti Dragan Alvir, predstavnik roditelja, odgovarajući na pitanja o značenju škole za roditelje i njihovu djecu. Mila, Ivan, Nina, Gabrel, Lucio i Francesco otkrili su novinaru koliko često idu u Hrvatsku, što im se sviđa u drugoj im domovini, zašto uče hrvatski jezik… Novinar Haris je ostao ugodno iznenađen izjavom učenika da jednoga dana žele otići živjeti u Hrvatsku. Zašto učenici razmišljaju tako, nećemo vam otkriti ovdje, nego vam predlažemo da nas potražite i pogledate prilog na internetu.

I još nešto da vam šapnemo ako još niste čuli. U studenomu 2015. godine članak o nama objavila je Matica iseljenika. Dobar glas daleko se čuje!

FOTOGALERIJA


       

3. TURNIR PRIJATELJSTVA

Treći turnir prijateljstva u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, organizacijske podrške Hrvatsko-talijanskog mozaika i financijske podrške Grada Zagreba,  održan je 28. travnja 2016. godine u sportskom centru „Dribling“. Turnir je okupio veći broj zaljubljenika u sportska nadmetanja, roditelje, učenike i ponekog znatiželjnika. Neki su učenici navijali, drugi su igrali nogomet i odbojku na susjednim terenima ili su rolali i vozili bicikl.
U finalnom dvoboju ekipa Hrvatske je rezultatom 3:1 izgubila od ekipe Kosova nakon neobične sudske odluke o neisključenju protivničkog suigrača. Unatoč izgubljenoj utakmici, druženje se nastavilo u vedrom tonu, podjelom nagrada najboljim ekipama, najboljem vrataru, najljepšem štandu (Hrvatskom!), najljepšim djevojkama… Prisutne je došao pozdraviti gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, izrazivši svojim prisutnošću naklonost hrvatskoj zajednici.
Hrvatski je štand ostale štandove zasjenio svojom bogatom ponudom hrvatskih delicija koje su većinom spremile mame učenike. Gosti su dolazili po repete. Bilo je svega: zagorskih štrukli, pita od šparoga, domaće pogače, štrudli, mramornog kolača, ražnjića od voća, hrvatska vina…
Egipat, Bosna i Hercegovina, Peru i Kosovo, također su mamili gastronomskim delicijama svojih zemalja. Mnogima je bio užitak kušati bosanskohercegovačke baklave, bureke…
Druženje je proteklo u vedrom tonu, zajedničkim fotografijama s natjecateljima i navijačima protivničkih ekipa te mislima o prijateljstvu koje su neki rado podijelili s prisutnom publikom.

     

Čestitamo!

Na likovnome natječaju „Glagoljica u dječjem oku i srcu“ Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016. nagrađeni su i naši učenici Nina Alvir, Marco Verdat i Giulia Verdat u konkurenciji od 1000 radova pristiglih iz Hrvatske i čitavoga svijeta osvojili su treče mjestu u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda. Velik je to uspjeh, pogotovo ako su izabrani radovi bili u konkurenciji među 1000 radova. 19. travnja Svi radovi blil su  izloženi u Gradskoj galeriji u Iserlohnu u Njemačkoj. Sljedeća će se izložba održati 28. svibnja u Rimu.

Čestitamo svim pobjednicima!!

                       
Likovni natječaj Glagoljica u dječjem oku i srcu: Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016.

Ovaj likovni natječaj postoji već 16 godina, a njegovi su inicijatori i organizatori hrvatski iseljenici i likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić. Ovaj bračni par potječe iz Iloka, a danas žive i rade u njemačkom gradu Iserlohnu. Svojim djelovanjem žele uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom. Tako je nastao i ovogodišnji likovni natječaj pod nazivom Glagoljica u dječjem oku i srcu.  Ankičin i Antin projekt važan je za cijelu Hrvatsku i Hrvate izvan Hrvatske. Sve što su napravili u ovih 16 godina napravili su isključivo za djecu, i to u potpunosti volonterski, s mnogo ljubavi i entuzijazma, ključnih čimbenika koji čovjeka pokreću i daju mu snage i vjere u ono što radi.
Ove je godine na natječaj pristiglo više od 1000 učeničkih radova, više nego ijedne druge godine. U natječaju su sudjelovala djeca od 1. do 8. razreda. Sudjelovalo je i 200 učitelja iz 150 škola i udruga, što daje naslutiti koliki je trud u promociju ovoga projekta uložen tijekom 16 proteklih godina. Pristigli su radovi iz Italije, Njemačke, Švicarske, Australije (Tasmanija), Čilea, Argentine, Srbije (Vojvodina), BiH, Slovenije, Hrvatske i Njemačka (Bavarska, Hessen, Baden-Württemberg, Hamburg, Berlin). Slikarske su tehnike bile raznovrsne: kombinirana tehnika, kolaž, boja, tuš, flomaster…
Djeca su slikala po slobodnom izboru. Najveći problem bio je pred stručnim povjerenstvom: nije bilo nimalo lako izabrati najbolje radove jer su djeca uložila mnogo ljubavi, truda, vremena i kreativnosti. Nagrađeno je ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama: prvu čine učenici od 1. do 4. razreda, a drugu učenici od 5. do 8. razreda. Proglašenje najboljih radova održalo se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu 19. travnja 2016., a nagrađenim su učenicima priznanja poslana poštom. Čestitamo pobjednicima na natječaju i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!
Napominjemo da izložba nakon Iserlohna putuje u Rim, gdje će otvaranje biti  28. svibnja 2016. u OŠ San Vincenzo na adresi Via delle Azalee 45, a iza toga slijede izložbe u Molizeu (Caffé letterario u Acquaviva Collecroceu, 11. lipnja 2016.), Tkonu na otoku Pašmanu (samostan Čokovac, 5. kolovoza 2016.), Zagrebu (rujan) te naposljetku u Zadru (Gradska knjižnica, listopad).
Pokrovitelji su ovoga uspješnoga, 16. po redu likovnoga natječaja, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Udruga Jedana Muzika, Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Comune Acquaviva Collecroce, Općina Tkon (otok Pašman) i Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra.
Pozivano sve učitelje da predlože temu za novi natječaj za 2017. godinu. Dakako, dobrodošli su i pozivi škola i gradova za domaćina sljedeće izložbe.
Još jednom svima velika hvala na sudjelovanju! Nadamo se da će i iduće godine odaziv biti ovako dobar!

FOTOGALERIA

 


REZULTATI NATJECAJA ZA DOBNU SKUPINU od 1 do 4 razreda

1.Mjesto

Mihael Tunic OS.Zrinski Nustar,PS Marinci 3.raz. mentor Marija Lesandric
Valentina Andricevic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 3.raz. mentor Marija Lesandric
Lana Makarun OS.LJubo Babic Jastrebarsko 4.raz. mentor Lidija Krizanic
2.Mjesto

Josipa Bracko  OS. D.Pejcinovic Nasice 3.raz mentor Daniela Vidakovic
Ivana Brajdic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 4.raz.mentor Nevenka Skrabo
Karolina Posavec Hrvatska nastava u Sloveniji 4.raz.mentor Marijo Malkoc
3.Mjesto

Danaja Kotnik Hrvatska nastava u Sloveniji 3.raz. mentor Marijo Malkoc
Dominik PapOS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 3.raz. mentor Marija Lesandric
Ivan Stanjek III.OS.Bjelovar 2.raz.mentor Natasa Brekalo
Dino Becar OS.Centar Rijeka 3.raz. mentor Jasna Citkovic
Magdalena Kuntic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 3.raz. mentor Marija Lesandric
Federico Papiccio H.N. Molise Italija 4.raz. mentor Morana Papucci
Josip Rados  OS.F.M.Cuica Bukovica PS.Crvenice (Tomislavgrad BiH) 4.raz. mentor Janja Zoric
4.Mjesto

Ema Farkas OS.Zrinskih Nustar PS. Marinci 2.raz. mentor Nevenka Skrabo
Tea Jurina OS.M.Gupca Zagreb 3.raz. mentori Sandra Doblanovic I Lucija Kalin
Jakov Kostaric OS.B.Radic Koprivnica 3.raz. mentor Vesna Petrusic
Natalija Kuntic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 4.raz.mentor Nevenka Skrabo
Manuela Frklic CAPE DIEM Udruga za poticanje I razvoj kreativnih I socijalnih potencijala djece,mladih I odraslih Karlovac 4.raz.mentor Aleksandra Skrtic
Leana Tomicic OS.Zadarski otoci Zadar 1.raz. mentor Jasmina Brizic
Paola Dundovic OS.Centar Rijeka 3.raz. mentor Jasna Citkovic
Ena Susanj OS.Centar Rijeka 3.raz. mentor Jasna Citkovic
Jana Drzanic OS.T.Goricanca Mala Subotica 4.raz.mentor Ljiljana Rinkovec
Dora Jordan OS.Zadarski Otoci Zadar 1.raz. mentor Jasminka Brizic
Nives Krizanic OS.Bistra Donja Bistra 4.raz. mentor Sandra Skrlin
Marija Horvat OS.Josipovac Josipovac 4.raz.mentor Gabrijela Radic
Sebastijan Kusenic OS.D.Pejacevic Nasice 3.raz mentor Marina Mihalj
Hana Jankulija OS.T.Goricanca Mala Subotica 4.raz. mentor Ljiljana Rinkovec
Nika Kuntic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 1.raz. mentor Nevenka Skrabo
Ivana Markovic OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 4.raz. mentor Nevenka Skrabo
Deni Ljubicic OS.Podmurvice Rijeka 1.raz.mentor Ana Troskot
Mia Dumic OS.Podmurvice Rijeka 1.raz. mentor Ana Troskot
Sven Sestak OS. B.Radic Koprivnica 4.raz. mentor Dragica Ljubic
Lea Kaposi OS.Zrinskih Nustar PS.Marinci 4.raz.mentor Nevenka Skrabo
Matija Nadj H.N.Hessen Njemacka 4.raz. mentor Smiljana Veselic-Vucina
Carla Macarena Zlatar Mol  Colegio Miguel de Cervantes (Hrvatska nastava) Punta Arenas Cile 2.raz. mentor Martina Kalamari
Elias Prstacic,Lena Steinngimer,Luka Bodrozic,Marlon Konta(grupni rad)H.N.Hessen D. 2.raz. mentor Ivana Livaic
Stipe Pavicic OS.Zadarski Otoci Zadar  3.raz.mentor Zeljka Diklan
Ante Faletar OS.J.Benesica Ilok 4.raz.mentor Kristina Hrubik
Lorena Cerovski OS.J.Benesica Ilok 3.raz. mentor Lidija Bosnjak
Noemi Knapcek OS.J.Benesica 1.raz.mentor Jarmila Mudroh
Patricija Dropulic Djeci vrtic Ploce PV.Stasevica (5 godina) mentor Seka Gnjec

REZULTATI NATJECAJA ZA DOBNU SKUPINU od 5 do 8 razreda

1.Mjesto

Luka Bajlovic OS.Kastanjer Pula 6.raz.mentor Natasa Ilic Agotic
Tanja Crncic OS.LJ.Modeca Krizevci 6.raz. mentor Senka Ratkovic
Lucija Cordas OS.LJ.Modeca Krizevci 6.raz.mentor Senka Ratkovic
2.Mjesto

Luka Tominac OS.Budisevo –Topolovac-Gusce 8.raz. mentor Bojana Stimac
Vera Eror Udruga CARPE DIEM Karlovac 7.raz mentor Aleksandra Skrtic
Gabriel Kvakan OS Sveta Marija –Sveta Marija 5.raz, mentor Barbara Salaj
Filip Plevnjak OS.Sveta Marija-SV.Marija 8.raz. mentor Barbara Salaj
3.Mjesto

Marta Haistir Ramic OS.V.Nazora Crikvenica 5.raz. mentor Suzana Kljus
Davor Trninic Centar za rehabilitaciju Komarevo(odrasla osoba sa intelektualnim teskocama) mentor Mirjana Petrovic Mikulic
Anamarija Bilavcic OS.V.Nazora Nova Bukovica 6.raz. mentor Djordje Stanisavljevic
Dora Bosnjakovic OS.Dr.F.Tudjman Sarengrad 5 .raz.mentor Kristina Hrubik
Danilo Poduje Hrvatska nastava u klubu Croatia Punta Arenas Cile 8.raz.mentor Martina Kalamari

Marco Verdat H.N.Rim Italija 8.raz. mentor Tina Fabijancic
Nina Alvir H.N.Rim Italija 7.raz.mentor Tina Fabijancic
Gulia Verdat H.N.Rim Italija 8.raz. mentor Tina Fabijancic


4.Mjesto

Ivana Petra Babic OS.M.Lovraka Zagreb 8 raz, mentor Bernadica Mazar
Lara Knezevic H.N.Bavarska Njemacka 8.raz.mentor Katarina Bilanic
Katarina Mrkonjic H.N.Bavarska Njemacka 8.raz. mentor Josipa Kelava
Nino Jokic OS.LJ.Modeca Krizevci 6 .raz.mentor Senka Ratkovic
Paula Saric OS.M.Lovraka Zagreb 8.raz.mentor Bernadica Mazar
Yamileth Aravena Escuela Republica de Croacia (H.N.) Punta Arenas Cile 5.raz.mentor Martina Kalamari
Marija Faletar OS.J.Benesica Ilok 5.raz.mentor Kristina Hrubik
Tea Kauric OS.S.Kolara Kravarsko 7.raz. mentor Tajana Brnic
Antonio Jez OS.LJ.Modeca Krizevci6.raz. mentor senka Ratkovic
Ivona Kosic OS.V.Nazora Nova Bukovica 6.raz. mentor Djordje Stanisavljevic
Ana Marija Bradic OS.S. Kolara Kravarsko 8.raz. mentor Tajana Brnic
Lea Puharic OS:Zrinskih Nustar PS.Ceric 5.raz.mentori Marica Jurec I Eva Dakic
Ema Tomljanovic OS.S.S.Kranjcevic Senj 6.raz. mentor Kristina Cigoja
Petra Celic OS,LJubo Babic Jastrebarsko 8.raz mentor Martina Tonkovic
Bruno Alic OS.M.Lovraka Zagreb 8.raz. mentor Bernadica Mazar
Sara Cabranic OS.F.K.Frankopana Vrbnik 6.raz.mentor Jupe Mandic
Marta Zahija OS.F.K.Frankopan 6.raz.mentor Jupe Mandic
Gabrijela Grabusic LIADO OS-SE „San Nicolo“ 5.raz. mentor Nina Licul
Neva Sulovskya Vitezica LIADO-OS-SE 2San Nicolo”
Luka Saulic OS.M.Gubca D.Tavankut Srbija 6.raz. mentor Larisa Djuric
Tea Lusic,Pipi Piljek,Nila MazuranOS.V.Nazora Zagreb  ucenicka zadruga Baltazar  5.raz. mentor Lidija Gakovic
Dea Mesic OS.Budasevo –Topolovac-Gusce 6.raz. mentor Bojana Stimac
Antonio Suriani H.N.Molise Italija 5.raz. mentor Morana Papucci
Dona Karan OS.Matko Vukovic Subotica Srbija 6.raz.mentor Dragana Albijanic
Stela Kreso H.N.Bavarska Njemacka 6.raz. mentor Marica Zeman
Ana Kovacevic OS.Blage Zadre Vukovar 6.raz mentor Marija Mikulic Bosnjak
Ivan Skenderovic OS.M.Gupca Donji Tavankut Srbija mentor Larisa Djuric
Dunja Krutak OS.Dr.F.Tudjman Sarengrad 5.raz. mentor Kristina Hrubik
Veronika Kolarec OS.Dr.F. Tudjmana Sarengrad 5.raz. mentor Kristina Hrubik
Sofia Reggente H.N.Trst Italija 5.raz. mentor Ana Fonovic
Sofija Kesedzic H.N.Svicarska  6.raz. mentor Ivana Cagalj
Stanic Manuela OS.I.Milutinovica Subotica Srbija 8.raz.mentor Mirko Molnar
Tomislav Rezic H.N. u Berlinu   7.raz. mentor Gordana Kesina
David Bajac H.N.Stutgart Njemacka 8.raz.mentor Ivana Nosic
Zeljko Rajsic Centar za rehabilitaciju Komarevo  mentor Marijana Petrovic Mikulic
Luka Cinic H.N.Slovenija 5.raz mentor Marijo Malkoc
Marica Popic H.N.Bavarska Njemacka 8.raz. mentor Josipa Kelava
Mihaela Dulic OS.V.Nazora Djurdjin Srbija 6.raz.mentor Marta Vargek
Antonio Mikan H.N.Bavarska Njemacka 5.raz. mentor Karolina JurakSretan Uskrs!


BOG, HRVATSKA! – POZDRAV IZ ZAVIČAJA Međunarodni fotografski natječajU ORGANIZACIJI:

Mosaico Italo Croato Roma – associazione / Hrvatsko-talijanski mozaik Rim – udruga
POD POKROVITELJSTVOM:
Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici / Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italia
Hrvatska matica iseljenika
Grad Zagreb / Citta' di Zagabria
Ente Nazionale Croato per il Turismo Milano
TEMA:
Obilježja hrvatskog identiteta koja su sadržana pod sloganom natječaja ”Bog, Hrvatska!" (nostalgija, optimizam, radost,
obiteljska sjećanja i pripovijedanja) interpretirana fotografijom.
Zatvaranje natječaja: 14. ožujka 2016.
Likovni natječaj "Glagoljica u dječjem oku i srcu"

    "Objavljen je natječaj Iserlohn – Rim – Molize - Zagreb 2016. na temu 'Glagoljica u dječjem oku i srcu'
. Prijaviti se mogu djeca hrvatskih iseljenika, kao i djeca iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole. Rok za prijavu je 15. veljače 2016."

Natječaj i izložba likovne umjetnosti hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj uz suradnju:
Hrvatski Glas Berlin, Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i Jedna Musika Molize.
(rok 15. veljače 2016)

Proglašenje najboljih radova održat će se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2016. Izložba će se održati u Rimu u svibnju 2016. i u Zagrebu u rujnu 2016.
Bit će nagrađena po tri rada učenika u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.
Za više informacija:
Ankica i Ante Karačić
Stormstr. 3
58640 Iserlohn
Deutschland
a.karacic@gmx.de
www.big-k.de
PRIREDBA SV. NIKOLE - OTVARANJE OŠ San Vincenzo

Učenici Hrvatske dopunske nastave u Rimu u subotu su 19. prosinca dočekali poklone svetog Nikole i obilježili su božićne blagdane prigodnim druženjem i programom. Bio je to važan dan za školu. Okupljanje je započelo u 15 sati. Tada je otvorena izložba učeničkih radova, mali sajam rukotvorina i hrvatskih proizvoda te se prikazivao dječji crtani film "Balhazar". Istovremeno su na školskom igralištu učenici preskakali vijaču i igrali se lovice.
Najveći broj gostiju okupio se u 17 sati radi svečane priredbe. Posebni gosti bili su veleposlanik Republike Hrvatske Damir Grubiša
i najbliži mu suradnici, izaslanstvo Grada Zagreba i rumunjska škola iz Rima. Viša savjetnica iz ureda Grada Zagreba, gospođa Biserka Bucković presijecanjem je crvene vrpce otvorila nove školske prostore. Hvala sestrama milosrdnicama svetog Vinka Paulskog, domaćinima i ključaricama škole "San Vincenzo", koje s mnogo ljubavi brinu o dnevnoj rutini i kompleksu koji hrvatskoj nastavi velikodušno ustupaju dugi niz godina, a odnedavno udomljuju cjelokupnu Hrvatsku dopunsku nastavu u Rimu, kojoj se na korištenje osim učionica pruža igralište i dvorana za priredbe.
Uspjeh je to međusobne suradnje i sinergije sestara milosrdnica, Veleposlanstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te hrvatske nastave.
Mlađi učenici su recitirali pjesme koje su naučili tijekom polugodišta, stariji su prezentirali radova, a skupina učenika-glazbenika svirala je i pjevala mozaik hrvatskih, tradicionalnih, duhovnih, božićnih pjesama. Hrvatski i rumunjski učenici potpisali su "pergamenu" bratimljenja. Rumunjski su učenici izveli kraći program predstavivši pjesmom, plesom i kostimima božićne običaje svoje domovine, čime su iznenadili jer nalikuju hrvatskim pokladnim običajima. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili veleposlanik Damir Grubiša i gospođa Bucković. Učenici su pjesmama "Sveti Niko" i "Sretan Božić svakome" pozvali svetog Nikolu koji je donio poklone za svu prisutnu djecu.  Druženje se nastavilo i završilo slatkim zalogajima koje su pripremile majke učenika.
Učenici i učiteljica Hrvatske dopunske nastave u Rimu od srca zahvaljuju Veleposlanstvu Republike Hrvatske na poklonima, Gradu Zagrebu na vrlo vrijednoj donaciji: televizoru, trima loptama za nogomet, trima loptama za odbojku, golovima za nogomet, mrežama za golove i deset sportskih majica. Gradonačelnik Milan Bandić i suradnici svakim svojim dolaskom razvesele učenike vrijednim darovima i zagovaraju dobrobit hrvatske nastave u Rimu.
Donacija tehnoloških i sportskih sredstava pomoći će da se osmisle i ponude raznolikiji sadržaji za učenje, boravak u školi i druženje.


PROGRAM

FOTOGALERIAOŠ San Vincenzo

Via delle Azalee 45,
Roma
FOTOGALERIAPROSLAVA SVETOG NIKOLE KOD RUMUNJSKIH PRIJATELJA

Rumunjska udruga Il Mondo Blu 8. prosinca okupila je u kazalištu Orion sedam međunarodnih rimskih škola povodom proslave Dana svetog Nikole. U raznolikom popodnevnom programu publika je imala priliku vidjeti desetke izvođača, mozaik tradicionalnih i modernih pjesama, plesova, narodnih nošnji te mađioničarskih trikova. Znatiželjna i zainteresirana publika pratila je plesnu izvedbu rumunjske ritmičke škole, peruanski i ukrajinski tradicionalni ples, moldavsko kolo, suvremene talijanske božićne pjesme i popularne pjesme u izvedbi ruskih učenika. Hrvatsku dopunsku nastavu u Rimu predstavile su kolažem tradicionalnih, hrvatskih, božićno-duhovnih pjesama Lorenza i Marta Palladino, Giada De Rossi, Nina Alvir i Victora Clementina Pirani. Podršku su im na pozornici i u publici pružali roditelji, prijatelji i suučenici Giulia i Marco Verdat, Klaudija i Niko Erlić i Tihana Alvir. Lorenza je a capella otpjevala Oj, pastiri, čudo novo, pjesmu Djetešce nam se rodilo na fruli je odsvirala Giada, Nina je nastavila pjesmom Radujte se narodi na melodici. Instrumentalni dio zaokružila je Viktorija odsviravši na trubi Svim na Zemlji. Marta je prisutnima poklonila a capella izvedbu hrvatsku izvedbu, svima dobropoznate, međunarodne pjesme Tiha noć. Publika je naše djevojke nagradila dugim i toplim pljeskom. Njihovoj profesorici srce je bilo puno ponosa i radosti.
Publika je u nastavku zabavljena izvlačenjem tombole. Među nagrađenima bila je i Victoria koja je osvojila pikado. Druženje je kulminiralo dolaskom svetog Nikole koji je sa sobom donio nebrojene vreće pune darova. Nijedno dijete sveti Niko nije zaboravio. Sve su dječje ruke bile pune darova i lica nasmiješena. Donio je i kile bombona koji su se topili u ustima dok smo odlazili kućama. Hvala prijateljima Rumunjima, njihovim gostima, našim učenicima i roditeljima na lijepom druženju.

FOTOGALERIA

 
Torna ai contenuti | Torna al menu